Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΞΕΝΑΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης (Σ.Ξ.Θ.) ιδρύθηκε το 1956 από τους πρώτους αποφοίτους της τότε τοπικής Σχολής Ξεναγών και είναι το πρώτο σωματείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Από τις πρώτες προσπάθειές του ήταν να γίνει η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης πανελλήνιας εμβέλειας, γεγονός που πραγματοποιήθηκε τελικά το 1981 με απόφαση του Ε.Ο.Τ.

Οι καθηγητές που έχουν διδάξει κατά καιρούς στην Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης ήταν και είναι από τα γνωστότερα ονόματα της επιστήμης στην χώρα μας. Να αναφέρουμε ως παράδειγμα τους αείμνηστους Μ. Ανδρόνικο και Φ. Πέτσα, που έχουν συνδέσει άμεσα το ερευνητικό τους έργο με την Μακεδονία.

Ο Σ.Ξ.Θ. από την ημέρα της ίδρυσής του έχει σκοπό πρωτίστως την επαγγελματική και συνδικαλιστική προάσπιση των συμφερόντων των μελών του και την όσο δυνατόν καλύτερη ενημέρωση τους σε θέματα που αφορούν τον κλάδο. Διοργανώνει διαλέξεις, σεμινάρια και εκπαιδευτικές εκδρομές για την συνεχή πληροφόρηση των μελών του στα νέα ιστορικά, ανασκαφικά, πολιτιστικά κ.α. δεδομένα. Οι εκδρομές γίνονται τόσο στο εσωτερικό αλλά και εξωτερικό κυρίως σε μέρη που σχετίζονται με τον ελληνισμό.

Οι κορυφαίες εκδηλώσεις του Σ.Ξ.Θ. θεωρούνται οι εξής:

Μεγάλη δεξίωση στο ξενοδοχείο Capsis με την συμπλήρωση 25 χρόνων ζωής του Συνδέσμου. Ήταν από τις πρώτες φορές που έγινε τόσο ευρέως γνωστή η ύπαρξη και προσφορά του Σ.Ξ.Θ. στα τουριστικά δρώμενα της Βορείου Ελλάδας. Στην δεξίωση παρευρέθηκαν όλες οι τότε αρχές, όπως ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νομάρχης, Δήμαρχος και βέβαια όλοι οι παράγοντες του Τουρισμού.

Η διοργάνωση το 2001 του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου - Σεμιναρίου της Π.Ο.ΞΕΝ. Η συμμετοχή σ'αυτό ήταν η μεγαλύτερη από τα προηγούμενα και το πρώτο που συμμετείχαν συνάδελφοι από την Κύπρο. Έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με επίκεντρο την ιστορική έρευνα του Βορειοελλαδικού χώρου. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εκδρομές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2006 ο Σ.Ξ.Θ. γιόρτασε τα 50 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του το 1956, με δεξίωση που παρατέθηκε με την ευγενική χορηγία του ΕΟΤ, στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace στην Θεσσαλονίκη, με παρόντες τα μέλη του και όλους τους τουριστικούς φορείς και εκπροσώπους των δημοσίων αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής του.

Τα μέλη του Σ.Ξ.Θ. προσφέρουν αρκετές φορές δωρεάν ξεναγήσεις π.χ. για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Ξεναγού ή σε ειδικές ομάδες, προσφέροντας κοινωνικό έργο. Επίσης δωρεάν ξεναγήσεις γίνονται κάποιες φορές σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως Μουσεία, Πανεπιστήμια ή στη διάρκεια επισκέψεων εξεχουσών προσωπικοτήτων στην περιοχή μας. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνουμε να γίνει ευρύτερα γνωστός ο ρόλος και η συνεισφορά του Διπλωματούχου Ξεναγού.

Θεωρούμε απαραίτητο να θυμίσουμε ότι ο Σ.Ξ.Θ. πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Π.Ο.ΞΕΝ. το 1985. Το γεγονός αυτό πιστεύουμε ότι είχε και έχει πρωταρχικό χαρακτήρα στην συνδικαλιστική πρόοδο του κλάδου πανελλήνια.

Κλείνοντας, να μνημονεύσουμε τα ονόματα των Προέδρων του Συνδέσμου από την ίδρυσή του. Ο καθένας από αυτούς σίγουρα προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες. Διατελέσαντες Πρόεδροι Σ.Ξ.Θ: Τουφεξής Γεώργιος, Παραφεντίδου Αλεξάνδρα, Κυριακού Όλγα, Κοκκίνου Εύα, Βαλταδώρου Ελένη, Καραδημήτρη Μαρία.

Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ξ.Θ. αποτελείται από τις:

Πρόεδρος

  Aναστασια Γαιτανου
Αντιπρόεδρος

  Φωτεινη Λυκισα
Γεν. Γραμματέας

  Τζουλη Καββαδα
Ταμίας

  Marcin Pietrzyk
Μέλη   Eλενη Μαουσιδου-Βοζικα
Ειρηνη Μιμιστρη
Μιχαλης Σαρδελης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 10163
54110, Θεσσαλονίκη
Τηλ. & Φαξ: 2310-546.037

e-mail guideskg@gmail.com
URL: www.touristguides-ngreece.gr