Περιβάλλον

ΠεριβάλλονΘεωρώντας ότι η ενεργός παρέμβαση στα καίρια και ευαίσθητα θέματα που άπτονται της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι υποχρέωση κάθε πολίτη, τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών έχουν προβεί σε διάφορες ενέργειες με σκοπό την αλλαγή της δυσφημιστικής εικόνας που δυστυχώς παρουσιάζουν πολλές περιοχές αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος αλλά και οι δρόμοι που οδηγούν προς αυτές.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και οι διαδρομές που οδηγούν σ' αυτούς αποτελούν για τον ξεναγό μέρος της εθνικής, πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του, καθώς επίσης και τον χώρο εργασίας του. Η φύση αλλά και η θέση του επαγγέλματος επιτρέπει στους ξεναγούς να έχουν γι' αυτούς τους χώρους άποψη που, εκτός των ίδιων τοποθετήσεων, εκφράζει τη συνισταμένη πολλών παρατηρήσεων (επισκεπτών, υπάλληλων των χώρων, αρχαιολόγων, καταστηματαρχών της περιοχής κτλ).

Η οικολογική ευαισθησία του κλάδου έχει εκδηλωθεί με διάφορες ευκαιρίες:

1996: Οικολογική ημερίδα στα ετήσια σεμινάρια των ξεναγών.

1997: Έρευνα για τον βαθμό καθαριότητας αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών του «κλασικού γύρου» σε συνεργασία με την Ομάδα Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

1998: Εθελοντικός καθαρισμός σε Αργολίδα-Κορινθία σε τουριστικές διαδρομές που οδηγούν σε πολυσύχναστους αρχαιολογικούς χώρους.

1999: Αναδασώσεις σε Πεντέλη και Υμηττό.

2000: Επαναληπτική έρευνα για τον βαθμό καθαριότητας αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών του "κλασικού γύρου" σε συνεργασία με την Ομάδα Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

2001:

 1. Εθελοντικός καθαρισμός στο πευκοδάσος του Σχοινιά,
 2. Εθελοντικός καθαρισμός στον Εθνικό κήπο.

2002: 1. Έρευνα για το βαθμό καθαριότητας αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και την Ομάδα Περιβάλλοντος του Ε.Κ.Κ.Ε.,

 2. Εθελοντικός καθαρισμός στην Ακαδημία Πλάτωνος.

 3. Συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (Π.Ο.Ε.Τ.) και διενέργεια του 4ήμερου "κλασσικού γύρου" με συμμετοχή εκπροσώπων από:

 • Υπουργείο Πολιτισμού,
 • Αθήνα 2004,
 • Υπουργείο Ανάπτυξης (Διεύθυνση Τουρισμού),
 • ΕΛΠΑ,
 • Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων,
 • ΝΕΤ
 •  με σκοπό την παρουσίαση του προβλήματος της συσσώρευσης σκουπιδιών και πάσης φύσεως απορριμμάτων στις διαδρομές που οδηγούν σε σημαντικούς χώρους ιστορικούς και αρχαιολογικούς που συχνά επισκέπτονται οι ξεναγοί συνοδεύοντας και ξεναγώντας ομάδες τουριστών απ' όλο τον κόσμο.

2003:

 1. 2 η Επαναληπτική έρευνα για τον βαθμό καθαριότητας αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών του "κλασικού γύρου" σε συνεργασία με την Ομάδα Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.
 2. Έκθεση των δραστηριοτήτων της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Σ.Δ.Ξ. (Αθηνών) στο Πολεμικό Μουσείο κατά τη διάρκεια του ετήσιου επιμορφωτικού σεμιναρίου των ξεναγών.

2004:

 1. Εθελοντικός καθαρισμός οδού Μυκηνών-Τίρυνθας

2005:

 1. Ομιλία-σεμινάριο με θέμα "Προστατευόμενες περιοχές στο δίκτυο Natura" με ομιλητή τον κ. Μαρτίνο Γκείτλιχ, στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
 2. Εθελοντικός καθαρισμός οδού Μυκηνών-Τίρυνθας

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Σ.Δ.Ξ. (Αθήνας) συγκροτήθηκε με σκοπό την συμβολή των ξεναγών στην αντιμετώπιση καίριων και χρόνιων προβλημάτων που σχετίζονται με την συστηματικά συντελούμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει η καταστροφή αυτή σε όλους τους τομείς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, παράλληλα αμαυρώνει την εικόνα που προσλαμβάνουν οι επισκέπτες - τουρίστες και πλήττει ευθέως τόσο τον τουρισμό, όσο και την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς.

Από την πλευρά μας, οι διπλωματούχοι ξεναγοί θα συνεχίσουμε  την προσπάθεια ελπίζοντας στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας αλλά και των καθ' ύλη αρμόδιων, Υπουργείων, Αυτοδιοικήσεων (Τοπικών και Νομαρχιακών), τουριστικής αστυνομίας κ.α., ελπίζοντας ότι οι ενέργειες μας βοηθούν στην διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους μας.

 

ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
Υπεύθυνος Επιτροπής Περιβάλλοντος
Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ (ΑΘΗΝΑΣ)

Απόλλωνος 9 α,
Τ.Κ. 10557 Αθήνα

Τηλ .: 210 3229705/3220090
Φαξ: 210 3239200
e-mail: xenagoi@otenet.gr