Ποιοί είμαστε

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών ιδρύθηκε ως δευτεροβάθμια οργάνωση των επαγγελματιών διπλωματούχων ξεναγών το 1985 από δύο ιδρυτικά μέλη, τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου.

Στη συνέχεια έγιναν μέλη της και όλα τα υπόλοιπα Σωματεία Ξεναγών της Ελλάδας.
Τα πρωτοβάθμια Σωματεία-Μέλη της Π.Ο.ΞΕΝ. είναι έξι :

  • Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Κέρκυρα
  • Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη
  • Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών με έδρα την Αθήνα
  • Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Β.Α. Αιγαίου με έδρα την Μυτιλήνη
  • Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου με έδρα την Ρόδο
  • Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας με έδρα το Ηράκλειο 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Είμαστε οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Ελλάδας, απόφοιτοι των Σχολών Ξεναγών του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και κατέχουμε δίπλωμα και επίσημη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εθνικής εμβέλειας, η οποία εκδίδεται από το Ελληνικό Κράτος σε αποφοίτους των Σχολών Ξεναγών και σε συγκεκριμένες για κάθε ξεναγό ξένες γλώσσες. Έχουμε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ώστε να παρέχουμε άριστα τις υπηρεσίες μας σε αλλοδαπούς και έλληνες επισκέπτες σε όλη τη χώρα και είμαστε οι μόνοι που εκπαιδευόμαστε για να ασκήσουμε το επάγγελμα του ξεναγού στην Ελλάδα.

Βασικοί εργοδότες μας είναι τα τουριστικά και ταξιδιτικά γραφεία. Συμβαίνει όμως να εργαστούμε και για γραφεία οργάνωσης συνεδρίων, εταιρείες, δημόσιους φορείς, ξένα κράτη, σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια και φυσικά για μεμονωμένους επισκέπτες στην Ελλάδα.

Επιμορφωνόμαστε κάθε χρόνο με σεμινάρια που αφορούν θέματα γενικού πολιτισμικού ενδιαφέροντος, αλλά και αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και πάσης φύσεως μνημεία, υγροβιότοπους, Εθνικούς Δρυμούς, πεζοπορία σε μονοπάτια και φαράγγια, παραδοσιακούς οικισμούς και σπήλαια της Ελλάδας.

Είμαστε οι κατάλληλοι επαγγελματίες για την εκπροσώπηση της χώρας, της τοπικής αυτοδιοίκησης ή τουριστικών επιχειρήσεων σε διεθνείς ή εθνικές τουριστικές εκθέσεις και συνέδρια, για παροχή πληροφοριών, σε γραφείο υποδοχής και πληροφόρησης επισκεπτών.