Απάντηση Άγγελας Γκερέκου για τη διάταξη περι ξεναγών

Διαβούλευση πριν ανοίξει το επάγγελμα, ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚΔιαβούλευση πριν ανοίξει το επάγγελμα, ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α.Γκερέκου: Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη του μεσοπρόθεσμου για τους ξεναγούς...

Νέος πονοκέφαλος για την κυβερνητική πλειοψηφία έρχεται να προστεθεί από την βουλευτή Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, η οποία με δήλωση της αξιώνει την απόσυρση από το πολυνομοσχέδιο -που ψηφίζεται αύριο στην Βουλή- της διάταξης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ξεναγού.

Στην γραπτή δήλωση της, που διένειμε το μεσημέρι της Τρίτης, μεταξύ άλλων η κυρία Γκερέκου αναφέρει: «Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιχειρείται, απαίδευτα και εν κρυπτώ, η κατάργηση του διακριτού, αναγνωρισμένου από την Ε.Ε. επαγγέλματος του ξεναγού. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να βελτιωθεί η προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης σε αποφοίτους σχολών κλασσικών σπουδών με περιορισμένες επαγγελματικές επιλογές, σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας σε νέους και πτυχιούχους πανεπιστημίου. Μια τέτοια δυνατότητα, ωστόσο, δε μπορεί να ρυθμιστεί δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι ελάχιστες απαιτήσεις για την εκπαίδευση των ξεναγών, όπως αυτές ορίζονται στο ευρωπαϊκό πρότυπο EN 13809 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης. Δε μπορεί να ρυθμιστεί με την εισαγωγή "ταχύρρυθμων" προγραμμάτων εκπαίδευσης των οποίων η διάρκεια και η συχνότητα ορίζονται αυθαίρετα και όταν τα προγράμματα αυτά δεν τίθενται υπό την εποπτεία του καθ' ύλην αρμόδιου Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης! Αυτό κατέστησα σαφές και στις παρατηρήσεις που κατέθεσα επί του κειμένου των ρυθμίσεων, δηλαδή: πρώτον, να καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Τουρισμού και Παιδείας το αναλυτικό περιεχόμενο των προγραμμάτων, η διάρκεια καθώς και οι σχολές και τα τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι δύνανται να συμμετάσχουν στα προγράμματα κατάρτισης στην ειδικότητα του ξεναγού. Δεύτερον, να διεξάγονται τα προγράμματα κατάρτισης υπό την εποπτεία του Οργανισμού Τουριστικής Επαγγελματικής Κατάρτισης. Τρίτον, να απαλειφθεί κάθε χαρακτηρισμός των προγραμμάτων ως «ταχύρρυθμων».

Είναι σαφές ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να αποσυρθούν και να προηγηθεί διαβούλευση με ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παραπάνω παρατηρήσεις καθώς και τις θέσεις των άμεσα ενδιαφερομένων, επαγγελματιών ξεναγών», καταλήγει στη δήλωσή της η κυρία Γκερέκου.