ΞΕΝΑΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: Απειλούν με κινητοποιήσεις για την υποβάθμιση του έργου τους

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις μέσα στην τουριστική σεζόν είναι οι ξεναγοί της Κρήτης με θέμα αιχμής την υποβάθμιση της εκπαίδευσης του ξεναγού.CRETAN GUIDES

Το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης - Σαντορίνης έστειλε επιστολή στην υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει.

Το Σωματείο αναφέρει:

“Εμείς οι ξεναγοί διαμαρτυρόμαστε εντονότατα, διότι για άλλη μία φορά διαλύεται η εκπαίδευση του ξεναγού από το Υπουργείο Τουρισμού, αντικαθιστώντας τα δίμηνα σεμινάρια, με διετή σεμινάρια χωρίς εξετάσεις.

Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει υποχρεωτική επί πληρωμή προφορική εξέταση του ξεναγού, σε πιστοποιημένα ινστιτούτα ξένων γλωσσών, εκτός της Ελλάδας όπου το έτος 2013 καταργήθηκε και η τωρινή ηγεσία δεν επιθυμεί να την επαναφέρει, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας.

Εφόσον πρόκειται να επαναλειτουργήσει η Σχολή, θα ήταν άδικο να ξοδευτούν τα χρήματα του Δημοσίου και των φορολογουμένων για εκπαίδευση χωρίς ουσία και ποιότητα, αφού δεν θα ληφθεί υπόψη το ευρωπαϊκό πρότυπο εκπαίδευσης ξεναγού ΕΝ15565, για την ενδεχόμενη αποτυχία τους θα έχετε την αποκλειστική ευθύνη.

Θα θέλαμε να κάνουμε αναφορά επίσης στο ότι δεν προσκληθήκαμε σε καμία ως τώρα συνεδρίαση της νέας επιστημονικής επιτροπής, παρά του ότι μπορούμε να συμβάλουμε με την πολυετή εμπειρία των εκπροσώπων του κλάδου μας στην εκπαίδευση του ξεναγού”. Η επιστολή απευθυνόμενη στην υπουργό καταλήγει: “Από την προσωπική συνάντηση που είχαμε στο ξενοδοχείο Ατλαντίς κατά την επίσκεψή σας στο Ηράκλειο Κρήτης, σας είχαμε θέσει το θέμα των εξετάσεων στις ξένες γλώσσες και είχατε συμφωνήσει. Τελικά τίποτα από όσα είχατε υποσχεθεί τότε δεν τηρήσατε.