ΞΕΝΑΓΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ Κ. Γκόγκου, πρ. Συλλ. Ξεναγών Δωδεκανήσου: «Να κρατήσουμε υψηλό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών»

Μιλώντας Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7 και την Πόλυ Χατζημάρκου, η πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου Κατερίνα Γκόγκου εξηγεί τους λόγους που στάλθηκε επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με τη στάση της επιστημονικής επιτροπής, που πρόσφατα συστάθηκε, για την πιστοποίηση των ξένων γλωσσών των υποψηφίων σπουδαστών.

«Είχαμε χαρεί με τις ανακοινώσεις της υπουργού Τουρισμού, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, σχετικά με την επανίδρυση της Σχολής Ξεναγών –που είχε κλείσει η προηγούμενη κυβέρνηση- όπως επίσης είχαμε χαρεί όταν μάθαμε ότι συστάθηκε μια επιστημονική επιτροπή για μείζονα ζητήματα του κλάδου μας» αναφέρει η Κατερίνα Γκόγκου Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7.

«Πάντα στο παρελθόν καλούνταν έμπειρα μέλη της Ομοσπονδίας μας, άνθρωποι οι οποίοι έχουν συμβάλλει στη διοργάνωση πολύ επιτυχημένων Σχολών με τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Δυστυχώς, αν και η Επιτροπή συνεδρίασε ήδη δύο φορές, δεν κλήθηκε κάποιος από τον κλάδο μας. Ένα από τα μείζονα θέματα είναι η σωστή κατάρτιση στις ξένες γλώσσες και εμείς ζητούσαμε να γίνονται ειδικές εξετάσεις και όχι να αρκούνται σε ένα δίπλωμα επιπέδου proficiency για να εισάγονται οι φοιτητές στις σχολές. Ένα proficiency, και το λέω εκ πείρας, είναι πολύ φτωχό για τη δουλειά μας αφού χρειάζεται να κατέχουμε ορολογία σε όλους τους τομείς –από αρχαιολογία και ιστορία ως θέματα φυσικού πλούτου κλπ.

Η Επιστημονική Επιτροπή κάνει την πρότασή της, είναι όμως η υπουργός αυτή που θα την αποδεχθεί, θα την υπογράψει και θα πάρει την πολιτική ευθύνη. Και το ζήτημα είναι αν θέλει το Υπουργείο ένα ανώτατο επίπεδο παροχής υπηρεσιών στον ξεναγικό τομέα ή όχι. Αυτό που λέμε εμείς είναι: «Βάλτε μας δύσκολα», για να κρατήσουμε υψηλό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου αναφέρθηκε επίσης στις παράνομες ξεναγήσεις που συνεχίζονται και φέτος -τις ξεναγήσεις χωρίς άδεια πρακτορείου και τις «μαϊμού»-ξεναγούς-. Αναφορικά με τη νέα σεζόν και τα all-inclusive, τόνισε:
«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι φέτος σε αριθμούς αφίξεων θα έχουμε ρεκόρ, ελπίζουμε να δουλέψει όλος ο τουριστικός κύκλος γιατί με τα all-inclusive μαραζώνει η υπόλοιπη τοπική οικονομία. Τα νούμερα λοιπόν δεν μας αφορούν. Προς τιμήν τους, κάποιοι ξενοδόχοι αντιστέκονται και δεν έχουν μπει σ’ αυτό το σύστημα. Σε άλλες περιοχές έχει εκλείψει το φαινόμενο. Για να δούμε! Εμείς ξεκινάμε με καλή διάθεση, όρεξη για δουλειά και αγάπη για το νησί μας, για να το διαφημίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Και ελπίζουμε αυτό να το κάνουν και όλοι όσοι βρίσκονται πιο πάνω από εμάς».