Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών: πρωτοβουλία για να σταματήσει το όργιο των παράνομων ξεναγήσεων

Το ζήτημα των παράνομων ξεναγήσεων αναδείχθηκε από το tornosnews πέρυσι με εκτενή ρεπορτάζ, με την προσδοκία ότι θα τεθεί φραγμός σε ένα φαινόμενο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις τόσο ως προς την φοροδιαφυγή και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται τουριστικά γραφεία και νόμιμοι ξεναγοί, αλλά και τη δυσφήμιση, που υφίσταται ο ελληνικός τουρισμός από δήθεν ξεναγήσεις ατόμων που δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα.

tourists athens 958511881

 

 φαινόμενο, όπως καταγγέλει ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Κρίτων Πιπέρας, συνεχίζεται και φέτος, χωρίς κανείς αρμόδιος να ενδιαφέρεται να βάλει τάξη. Πλέον θα πρέπει οι θεσμικοί φορείς, όπως είναι ο ΣΕΤΕ και ο ΗΑΤΤΑ, να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να θεσπισθούν πιο συγκεκριμένοι κανονισμοί, αυστηρές ποινές και έλεγχοι για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, που παρατηρείται καθημερινά ακόμη και στο πιο τουριστικό σημείο της Ελλάδας, την Ακρόπολη!

Ιδού η καταγγελία του κ.Πιπέρα:

"Χτες με συναδέλφους βγήκαμε πάλι για τους παράνομους καί βρήκαμε τον γνωστό αμερικάνο, με τον οποίο καταλήξαμε στο τμήμα για καταγγελία.

Διακόπηκε βέβαια η ξεναγησή του, και στο τμήμα τού παραδόθηκε καί η επιστολή που του είχε σταλεί από το υπουργείο Τουρισμού τόν Οκτώβρη, αλλά δεν είχε παραδοθεί γιατί η διεύθυνση που είχε δηλώσει δεν υπήρχε(!). Την ίδια διεύθυνση δήλωσε βέβαια και τώρα, αν και ενημέρωσα τους αστυνομικούς για τό θέμα και ζήτησα από το υπουργείο να στείλει με φάξ την απάντηση των αστυνομικών που είχαν αναλάβει την επίδοση της επιστολής.

Παρ όλα αυτά, οι αστυνομικοί δε θεώρησαν μεμπτό το γεγονός ότι είχε δηλώσει ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας! Το θετικό στην όλη ιστορία είναι ότι ό αξιωματικός υπηρεσίας είπε στον αμερικάνο ότι απαγορεύεται νά ξεναγεί (ούτε λόγος γιά επιβολή προστίμου βέβαια), απαγορεύεται ακόμα και να περπατάει και να μιλάει με γκρούπ τουριστών, όταν εκείνος ρώτησε αν μπορεί να συνοδεύει ένα γκρούπ σε ξεναγό και να το παραδώσει σέ κείνον (η καινούργια δικαιολογία που έλεγε, όταν οι άλλες δικαιολογίες τελείωσαν(ότι δεν ξεναγεί, τους δίνει πληροφορίες, ότι είναι φίλοι του, ότι το κάνει εθελοντικά κλπ)-χάρη στο ταχύρρυθμο που δουλέυει μαζί τους- ήταν επίσης αρνητική, του είπα ότι αν υπάρχει ξεναγός αναλαμβάνει ο ίδιος καί αυτός δεν έχει καμιά δουλειά να βρίσκεται εκεί.

Στο τέλος ζήτησε συγνώμη (!), είπε ότι αυτός έκανε αυτό που του είπε τό γραφείο (ποιό γραφείο κανείς δε ρώτησε) και έφυγε. Στη συνέχεια πήγα στό υπουργείο καίι κατέθεσα την καταγγελία και ζήτησα ραντεβού μέ την κυρία Κουντουρά γιά να συζητήσουμε ακριβώς το θέμα και τίς λύσεις (με αυστηρότερη νομοθεσία καί ελέγχους). Είδομεν".

Οι δήθεν "δωρεάν" ξεναγήσεις

Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων είναι έντονα διαδομένο και σε διάφορους "εθελοντές", που απαιτούν όμως "μπουρμπουάρ" για την "δωρεάν" ξενάγηση. Το ζήτημα αυτό απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Πιστοποποημένων Ξεναγών (FEG)

Η FEG έχει εκφράσει τις διαμαρτυρίες της για τις λεγόμενες “δωρεάν περιηγήσεις” από το 2009, όταν οι εκδρομές αυτές άρχισαν να διαφημίζονται από το διαδίκτυο, social media, κ.λπ.Πρόκειται για ξεναγήσεις με τα πόδια, που δεν διοργανώνονται από πρακτορείο ταξιδίων ή ταξιδιωτικό πράκτορα και πραγματοποιούνται από ανειδίκευτα και μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, τα οποία στο τέλος της περιοδείας ζητούν από τους μετέχοντες tips.

Αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ρυθμίσεις που ισχύουν σε κάθε χώρα για το επάγγελμα του ξεναγού και του ταξιδιωτικού πράκτορα. Αποτέλεσμα είναι οι ξεναγοί να βλέπουν καθημερινά στους δρόμους 50-60 άτομα να καθοδηγούν “δωρεάν” ομάδες ταξιδιωτών, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί επαγγελματίες ξεναγοί είναι άνεργοι και πολλά ταξιδιωτικά γραφεία κινδυνεύουν να κλείσουν.

Αυτές οι "δωρεάν ξεναγήσεις" συνήθως προγραμματίζεται να ξεκινήσουν σε ένα ορισμένο σημείο συνάντησης σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έτσι ώστε ο καθένας μπορεί να τους ενώσει χωρίς προηγούμενη κράτηση ή κοινοποίηση προς τον διοργανωτή.

Η FEG έχει οργανώσει μια συνάντηση στρογγυλής τραπέζης για το θέμα αυτό, μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των συλλόγων μελών της το 2010 στις Βρυξέλλες, όταν καταγγέλθηκαν ξεναγήσεις από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα που δρουν στις χώρες τους, αγνοώντας τα ισχύοντα στην ΕΕ ή τις εθνικές νομοθεσίες.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία:

** Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το άτομο που οργανώνει ή καθοδηγεί την περιοδεία έχει οποιαδήποτε επαγγελματική άδεια ή τα ανάλογα προσόντα. Συνεπώς, δεν υπάρχει εγγύηση  για την  ποιότητα ή το επίπεδο της περιοδείας.

** Υπάρχει θέμα σε σχέση με τα πρότυπα των συναλλαγών και της διαφάνειας. Οι εκδρομές διαφημίζονται ως «δωρεάν», αλλά στην πράξη ζητούνται tips από τους συμμετέχοντες, παραπλανώντας τους καταναλωτές για το “δωρεάν”.

** Οι εκδρομές αυτές εγείρουν διάφορα νομικά ζητήματα σε σχέση με το εισόδημα από τα πρόσωπα, που οργανώνουν και διεξάγουν τις εκδρομές. Δηλώνεται στην εφορία το εισόδημα; Πληρώνουν φόρο γι αυτό; Εχουν άδεια εργασίας; Έχουν νομικό δικαίωμα να ζητούν tips; Καταβάλουν ασφάλιση; Έχουν ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης; Έχουν νόμιμη άδεια να εμπορεύονται στους δρόμους;

** Υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια. Τα πρόσωπα που καθοδηγούν τις εκδρομές έχουν οποιαδήποτε εκπαίδευση στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας; Έχουν εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες;

 ** Η εικόνα του ειδικευμένου ξεναγού κινδυνεύει να επηρεασθεί αρνητικά από τη συμπεριφορά των αναρμόδιων προσώπων που λειτουργούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα πρότυπα ποιότητας και εμπορίας, ενώ μόνο ισχυρίζονται ότι είναι «tourguides".

** Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς δεν μπορούν να διακρίνουν ποιες περιηγήσεις είναι νόμιμες ή παράνομες και, ω εκ τούτου, αμαυρώνεται η εικόνα των ξεναγήσεων, όταν δεν τηρούνται τα πρότυπα ποιότητας και των εμπορικών κανονισμών.

** Όταν οι εν λόγω «δωρεάν περιηγήσεις" πραγματοποιούνται μέσα ή σε κοντινή απόσταση από ιστορικούς τόπους και μνημεία, επιβαρύνουν τους χώρους αυτούς, καθώς συχνά έχουν μεγάλες ομάδες περιηγητών, ενώ πραγματοποιούνται ταυτόχρονα πολλές εκδρομές, έχοντας πλήρη έλλειψη διαχείρισης και ελέγχου των ομάδων και των χώρων.

** Αυτές οι εκδρομές υποβαθμίζουν τον ευρέως συμφωνημένο στόχο της προσπάθειας με στόχο την αύξηση της ποιότητας, τα πρότυπα και τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και την επιθυμία για τη δημιουργία βιώσιμης απασχόλησης για τους νέους. Η λειτουργία αυτών των "δωρεάν ξεναγήσεων" κάνουν ακόμη πιο δύσκολη για τους νέους ανθρώπους που είναι - μέσα από τα εκπαιδευτικά προσόντα και την επαγγελματική κατάρτιση - αναζήτηση βιώσιμης απασχόλησης ως εξειδικευμένοι ξεναγοί. Οι προσπάθειές τους υπονομεύονται σοβαρά από το φαινόμενο των «δωρεάν περιηγήσεων".

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Η FEG προτείνει τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:

1.Τα “Free Tours” πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο των αρμόδιων αρχών στις χώρες για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι νόμοι.

2.Σε όποιες χώρες επιτρέπονται αυτές οι “δωρεάν ξεναγήσεις” πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των ξεναγών, που αναφέρονται παραπάνω και να επιβάλλονται κυρώσεις, όπως π.χ. έχει γίνει στη Μαδρίτη όπου μέχρις ενός σημείου απαγορεύονται, ενώ στην Πράγα επιβάλλονται πρόστιμα.

3.Οι δυνητικοί καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με την αλήθεια για το «δωρεάν ξεναγήσεις", χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες πηγές στο Διαδίκτυο, π.χ. Facebook, το Twitter, το Tripadvisor, κλπ

4.Οι οργανώσεις τουρισμού, οι τοπικές αρχές, οι φορολογικές αρχές, οι εμπορικές οργανώσεις, οι οργανώσεις καταναλωτών, τα συνδικάτα, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι διοργανωτές ταξιδίων οφείλουν να συστρατευθούν σε αυτήν την προσπάθεια, προκειμένου να προστατεύσουν την εικόνα ενός προορισμού και τη νόμιμη λειτουργία των αδειοδοτημένων εταιρειών και των καταρτισμένων επαγγελματιών στο έδαφός τους, σύμφωνα με το νόμο.

Η FEG εχει ενημερώνει όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές αρχές και οργανώσεις για το φαινόμενο αυτό.