ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΣΤΑ ΔΑΜΑΒΟΛΙΤΗ ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΑΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Eπανασύσταση της Σχολής Ξεναγών ζητούν οι ξεναγοί Κρήτης-Σαντορίνηςdamavol xenagos 293394395

 

Τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, κ.Ευάγγελο Αλεφαντινό, υποδέχθηκε χθες στο γραφείο του, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Δαμαβολίτης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Στην κορυφή της λίστας των αιτημάτων βρίσκεται η επανασύσταση των Σχολών Ξεναγών, που καταργήθηκαν στο όνομα των μνημονιακών πολιτικών, με την καταστροφική τροποποίηση του ν.710/77. Έκτοτε, η εκπαίδευση των ξεναγών, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της τουριστικής πολιτικής της χώρας, έχει πάρει εντελώς λάθος κατεύθυνση, με το Υπουργείο Τουρισμού να εκδίδει κατ’ εξαίρεση άδειες ξενάγησης διάρκειας ενός έτους, με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, τόνισε ο κ. Αλεφαντινός.

Ο βουλευτής σχολίασε ότι, τέτοιου είδους πρακτικές θέτουν σε κίνδυνο την αυτοτέλεια του επαγγέλματος του ξεναγού και κατ’ επέκταση την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος και πρόσθεσε ότι πρέπει, όχι μόνο να επανέλθει η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, που παραδοσιακά πρόσφερε η χώρα, αλλά και να επικαιροποιηθεί στις σημερινές ανάγκες (σ.σ. ενθάρρυνση διδασκαλίας σπάνιων γλωσσών), προκειμένου να συνεχίσει ο ξεναγός να προάγει επαρκώς την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Τέλος, ο κ. Δαμαβολίτης δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει για συνάντηση μεταξύ της αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού κας. Κουντουρά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών και να καταθέσει σχετική ερώτηση στη βουλή, με αφορμή την μελέτη και τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Ομοσπονδία για την ορθολογική επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών στην Αθήνα.