ΑΛΒΑΝΙΑ, 24-29/8/2010

Πρόγραμμα εκδρομής στην ΑΛΒΑΝΙΑ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών 24-29 Αυγούστου 2005

1η Μέρα

Αναχώρηση το πρωί από την Θεσσαλονίκη. Μέσω τού συνοριακού σταθμού της Κρυσταλοπηγης και μετά από τη σύντομη τελωνειακή διαδικασία, μπαίνουμε στην Αλβανία. Στα 35 χιλιόμετρα μας περιμένει η Κορυτσά με τα μουσεία της (μεσαιωνικό και εθνογραφικό) και ο ορθόδοξος μητροπολιτικός ναός που ανακαινίστηκε από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Αλβανίας Αναστάσιο. Κοντά στην Κορυτσά είναι η Μοσχοπολη, μητρόπολη του βλαχοφωνου ελληνισμού με τους ναούς της (δρόμου επιτρέποντος -λόγω έργων- θα την επισκεφθούμε με λεωφορείο).
Διανυκτέρευση και δείπνο στο ξενοδοχείο στην Κορυτσά.

 

2η Μέρα

Συνεχίζουμε προς τον κάμπο της Μουζακιάς, κατευθυνόμενοι προς το Πόγραδετς, την λουτρόπολη στην λίμνη της Αχρίδας, ακολουθεί το Ελμπασάν με το έντονο μουσουλμανικό χρώμα και το περίφημο κάστρο του, για να καταλήξουμε στο Μπεράτι (αρχαίο Βεράτειον) όπου θα διανυκτερεύσουμε. Χρόνος για περπάτημα δίπλα στο ποτάμι και στις γραφικές γύρω γειτονιές.
Διανυκτέρευση και δείπνο στο ξενοδοχείο στο Μπεράτ.

 

3η Μέρα

Θα περιηγηθούμε την πόλη-μουσείο του Μπεράτ, που η ιστορία της αρχίζει τον 6ο αιώνα π.Χ.. Χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής σπίτια, παλιές εκκλησιές, τζαμιά χτισμένα αμφιθεατρικά συνθέτουν στους λόφους ένα μοναδικό σκηνικό. Μέσα στο κάστρο είναι και το μουσείο Ονουφρι με πολλές εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά είδη. Συνεχίζουμε προς το μοναστήρι της Αρδενιτσας, σημαντικό πνευματικό κέντρο της ορθόδοξης εκκλησίας που χτίστηκε την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και φθάνουμε στο Δυρράχιο, την αρχαία ελληνική αποικία Επίδαμνο, στην αρχή της Εγνατίας.
Διανυκτέρευση και δείπνο στο ξενοδοχείο στο Δυρράχιο.

 

4η Μέρα

Το πρωί σύντομη επίσκεψη στις ανασκαφές της ρωμαϊκής αγοράς και του αμφιθεάτρου στο Δυρράχιο και κατευθυνόμαστε προς τα Τίρανα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας, με τα μουσεία της (αρχαιολογικό και εθνικό) και το τζαμί στο κέντρο της πόλης . Στην κεντρική πλατεία θα δούμε την Όπερα, το Κοινοβούλιο, το προεδρικό Μέγαρο, αλλά και τον Μητροπολιτικό ναό και λίγο πιο κάτω την Αρχιεπισκοπή, έδρα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε την Κρούγια, την παλιά Αλβανική πρωτεύουσα με το εθνικό μουσείο του Σκεντέρμπεη, το κάστρο και την αγορά της, αντιπροσωπευτικό δείγμα των παλαιών μεσαιωνικών αγορών.
Διανυκτέρευση και δείπνο στο ξενοδοχείο στα Τίρανα.

 

5η Μέρα

Θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας, ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο με την αγορά, το θέατρο, την ακρόπολη, το γυμνάσιο, τα ιερά και τα λουτρά. Συνεχίζουμε για σύντομη στάση στο Τεπελένι με το κάστρο του Αλή Πασά και μετά για το Αργυρόκαστρο, μια πόλη που βρίσκεται υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ με το εντυπωσιακό κάστρο και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, προπύργιο της ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αλβανίας. Θα επισκεφθούμε και την βυζαντινή μονή Μεσοποτάμ.
Διανυκτέρευση και δείπνο στην τουριστική πόλη των Αγίων Σαράντα.

 

6η Μέρα

Ακολουθούμε την παραλιακή διαδρομή προς τον αρχαιολογικό χώρο τού Βουθρωτού. Σε ένα πολύ όμορφο φυσικό τοπίο θα δούμε το Ασκληπιείο, το θέατρο, τα τείχη, το βαπτιστήριο, την Ακρόπολη, την αγορά, τα λουτρά, την βασιλική και το Νυμφαίο σε έναν τόπο όπου έχουμε ανθρώπινη παρουσία χιλιάδες χρόνια π.Χ. Εκεί υπάρχει επίσης κάστρο του Αλί Πασά. Η επιστροφή μας θα γίνει μέσω Κακαβιάς και από την Εγνατία φθάνουμε το βράδυ στην Θεσσαλονίκη.

 

Τιμή συμμετοχής σε δίκλινο ανά άτομο: 380 EUR
Επιβάρυνση μονόκλινου: + 100 EUR

Οι κρατήσεις και η προκαταβολή των 130 EUR ανά άτομο θα πρέπει να γίνουν
απευθείας στο τουριστικό γραφείο SILVER STAR μέχρι τις 20/7/2010.
Εξόφληση εκδρομής μέχρι τις 17/8/2010.
Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών για την πραγματοποίηση της εκδρομής είναι τα
30 άτομα.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
- 5 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 3* και 4*
- Μεταφορά με λεωφορείο από και προς Θεσσαλονίκη
- Ημιδιατροφή (πρωινό και δείπνο)
- Επισκέψεις και ξεναγήσεις με τον ξεναγό της Αλβανίας, Έντι Βλαντή, σύμφωνα με το πρόγραμμα
- Ταξιδιωτική ασφάλιση
- ΦΠΑ
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
- Μεσημεριανά γεύματα
- Εισόδους αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων (θα γίνει προσπάθεια για δωρεάν είσοδο όπου μπορούμε, με τις ξεναγικές άδειες)
- Φιλοδωρήματα
- Ότι άλλο δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα